čtvrtek 14. července 2016

Trend za trendem

To máme ale ,,hezký" deštivý čtvrtek!

Ne, náhodou mě tyhle dny baví - jako stvořené k tomu si sednout, uvařit si obrovský kotel kafe nebo čaje a napsat nějaký článek (nebo sjet celou sezónu oblíbeného seriálu).

A téma dnešního článku mi leží v hlavě už sakra dlouho. Nedávno jsme totiž vedly konverzaci s babičkou na téma: trendy dnešní doby. Babi se jen smála a vyprávěla, co zrovna frčelo, když byla mladá, a jak se ta doba mění.
Vzpomínám si na její slova: ,,No, my holky jsme tenkrát nosily takový vysoký bláznivý účesy, pořád jsme ty vlasy tupírovaly. Bylo to příšerný, ale chodily tak všechny."




Nedalo mi to a musela jsem se usmívat. Uvědomila jsem si totiž, že doba se v tomhle nezměnila vůbec. 
Stačí se rozhlédnout kolem - každý úsek v historii má ,,to svoje". Čas od času prostře přijde nový trend a všichni ho musí následovat. A za pár týdnů / měsíců / let ho zase vystřídá jiný.  Můžou to být trendy podobné těm předchozím, vracející se a ožívající z minulosti... nebo naopak pravý opak trendu předešlého.
Jedno ale mají společné - všechny jsou pomíjivé (a občas taky stejně nablblé).

Je to trochu jako sledovat telenovelu na TV Barrandov. Je to hrozně debilní, v podstatě pořád to samé dokola, jen v jiné formě... ale vy se stejně nemůžete odtrhnout a jste zvědaví, co přinese další díl. 

Ať už si to připouštíme nebo ne - my lidé jsme stádová zvířátka. Jedna ovce se rozhodne, že půjde doprava, všechny ostatní ovečky jí budou následovat. Když se ta ovečka rozhodne, že zelená barva vlny je zrovna IN, neuběhne ani hodina a všechny ostatní ovce se budou horlivě válet v trávě, aby PROBOHA zapadly.



Nejsem na tomhle světě zas tak dlouho, ale jsem tu dostatečně dlouho na to, abych už pár přicházejících a odcházejících trendů zaznamenala. 

Ještě kolem roku 2005 jsme všichni nadšeně nosili bokovky (to jsou takové ty džíny, ze kterých vám kouká půlka zadku a udělá vám to takový ty parádní bobky na bocích), teď najednou všichni vytahujeme kalhoty až pod prsa.

Vybavuji si jednu spolužačku ze třetí třídy, která měla tatínka Afroameričana a měla krásné velké rty. A děti se jí za to hrozně smály, neustále kvůli tomu byla terčem výsměchu. A kdo se směje teď, ha? Na ní bude nový lipkit od Kylie Jenner vypadat podstatně líp než na komukoliv z nás.


No a ideál ženské krásy? To je příběh sám o sobě. Jednou to byla Venuše, pak chlupy a srostlé obočí, pak baculky, pak chlapecká postava podle Twiggy, teď zas prý frčí křivky nebo co.

Vzpomínám si, jak byla posilovna pro ženský ještě nedávno sprosté slovo, když se chtělo hubnout, muselo se na aerobik! Jo a mít velkej zadek byl fakt průšvih. A teď otevřu instagram a co nevidím... 90% fotek jsou vyšpulené objemné prdelky.
Mám kamarádku, která ještě nedávno při zaslechnutí slova  ,,salát" nebo ,,cvičení" s křikem panicky utíkala na míle daleko - no a teď si založila fitstagram (jako fitness instagram, chytrý, co?).





A tím neříkám, že každý nový trend musí být zákonitě špatný, to vůbec. Některé naopak vítám s otevřenou náručí (velký zadky, pojďte seeeem! A železo i pro dámy, konečně!).
Nicméně ať už je jakýkoliv trend vnímán jako pozitivní či negativní, téměř vždycky se najdou tací, kteří ho ženou do extrému (když ten zadek nemám, tak si tam šoupnu silikon... a pusu si vyplním injekcema!), pak tací, kteří se tím nechají hrozně zblbnout... no a nakonec tady máme skupinu těch, kteří do současného trendu nezapadají a viní z toho společnost. (Ty ty, společnosti! Že se nestydíš!)

Ale na konci dne společnost vinit nemůžeme. Co je totiž společnost? My.




Je potřeba si uvědomit, že je to jedna velká hra a někdy pěkný paradox. A to, že zrovna nesplňujete momentální požadavky společnosti...to není žádný problém. Netřeba plakat před zrcadlem, stačí počkat pár let a ono se to otočí - a tentokrát třeba ve váš prospěch.

Zkrátka a jasně - pokud je člověk součástí téhle bláznivé společnosti, chtě nechtě bude současnými trendy ovlivněn. Je ovšem jen na nás, do jaké míry tyto trendy necháme zasahovat do vlastního života. 


A jak říká moje zlatá bábi: ,,Důležitý je se z toho neposrat."


(Tak a já budu v klidu vyčkávat den, kdy přijdou do módy velké nosy nebo jemné vlasy).

13 komentářů:

  1. Hezký článek. Nad trendy se taky občas zamýšlím. Myslím si, že to chce brát s nadhledem a humorem a vzít si z nich jen to, co nás baví a oslovuje. Nikdy bych se ale žádnému trendu nesmála, protože už jsem taky několika podlehla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)) A přesně tak-humor a nadhled-to je asi to nejlepší východisko. Každý jsme občas asi nějakému tomu trendu podlehli ;)

      Vymazat
  2. Haha, super výstižný článek! A tvoje babička to řekla moc pěkně :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že se líbil :) Babi má většinou ty nejlepší výroky :D

      Vymazat
  3. Krásně napsaný článek a hlavně naprosto pravdivý :)
    Pamatuji si, jak nejdřív byla éra chodících kostí, pak hlavně jet jenom kardio a teď zase jet jenom posilování :D A móda postupuje stejně šíleně :D Musím uznat, že občas mě to baví, jak se někteří přímo snaží zapadnout :D Hlavně s tím oblečením - když si slečna vezme crop top a přitom má okrasný prstenec, který přetýká přes džíny :D
    Taky čekám, kdy příjdou do módy jemné vlasy :D a ještě by se mi šiklo - drobné slečny - tak kolem 160 cm :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji :)
      Je to vážně sranda to pozorovat :D Hlavně co se módy týče-občas se nestačím divit. A pak jsou lidi, kteří se tak urputně snaží lišit, až to doženou do dalšího extrému :D
      Jinak myslím, že drobné slečny už v módě docela jsou, mně to přijde hrozně roztomilé :D

      Vymazat
  4. haha! už se těším až se k těm trendy jemným vlasům přidají taky enormní stehna, to budu skórovat hned dvakrát :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hahaha, až se tak stane, můžeme si vesele plácnout! :D I když to s těmi enormními stehny určitě nebude tak žhavé)

      Vymazat
  5. To jsi napsala moc hezky a hlavně trefně!
    JAk říkáš, ona v podstatě asi není doba, kdy není něco "cool" a "trendy". Lidé se pořád potřebují něčeho držet, jakési záchrany, jistoty, která je prostě jistí, kdyby něco... Taky mi to přijde svým způsobem šílené a nesnáším, že musím být ovcí v davu. Respektive, snažím se jí nebýt, ale vím, že je doba natolik vemlouvavá a pronikavá, že se všemu člověk prostě a jednoduše asi neubrání. Nicméně, jak říkáš, důležité je, se z toho neposrat :) Žít si to svoje a názory ostatním si tak úplně k srdci nebrat!

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem člověk, co se o trendy moc nezajímá. Jasně, když jsem byla mladší a neměla jsem vůbec sebevědomí, tak jsem dělala to, co dělali ostatní, aby se mi nesmáli - dneska už na to kašlu. Mám ráda padesátá léta a plánuju se co nevidět začít oblékat jako dáma z padesátek - a jestli to někomu bude připadat divné, tak mi můžou políbit... moji puntíkovanou sukni. :D
    Já tu stádovitost ale chápu - v pubertě k ní má sklony snad každý, protože prostě nemá dostatek sebevědomí, připadá mu, že bude divný, bojí se, že se mu budou ostatní smát, když se začne lišit... no a někdo z toho časem vyroste, někdo ne, a někdo začne být originální až moc.
    Popravdě řečeno, je mi absolutně jedno, jestli je něco trendy nebo ne. Pokud se mi např. líbí nějaká hudební skupina, tak ji budu poslouchat a bude mi jedno, jestli jsem sama, kdo ji poslouchá a budu ostatním připadat divná, nebo jestli ji naopak poslouchají všichni a bude tak hrozně mainstream a já nebudu originální. (Taková malá příhoda - už od jedenácti jsem zbožňovala Agathu Christie. Jednou, asi v sedmé třídě, ke mně přišla kamarádka, co čtu. Když jsem řekla, že detektivku, tak nakrčila nos a řekla mi, že jsem divná. V deváté třídě si ode mě ta samá kamarádka jednu knihu od Agathy půjčila. :D A jiná spolužačka, když jsem jí v deváté třídě řekla, co čtu, na mě vykulila oči a obdivným tónem pronesla: "Ty čteš Agathu Christie?" :D Takže názory se každou chvíli mění.)
    Ale čekám, kdy budou trendy vysedlé pánevní kosti a tlustá stehna. :D (Já už na ně fakt o moc víc nezhubnu, ale tu mezeru mezi nimi prostě nemám.)

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Trendy tu byly a budou pořád. A jak si naznačila, jsou to pořád ty samé trendy jako byly za dob např. tvojí babičky, jen malinko pozměněné. Podle mě ale trendy je zbytečné v běžném životě řešit, to co je opravdu důležité, je to, abychom se naučili přestat být součást stáda, jak jsi také poznamenala. To je podle mě další velký problém lidí. Jsme ještě takové malé zvířátka, které na světě nejsou dostatečnou dobu. Ale uvidíme, třeba se jednou vyvineme. Mimochodem zajímavý článek a musím se trošku pochlubit, že už tě čtu dávno od dob andullie :D :)

    OdpovědětVymazat
  9. Já teda registruju hlavně trendy ve focení, jednou je to duck face, pak zase super selfie... ALe máš pravdu pořád je tu něco...

    OdpovědětVymazat